Trojiški trg 26
2235 Sv. Trojica v Slovenskih goricah
Izobraževalne vsebine so namenjene pridelovalcem zelenjave, tistim, ki želijo začeti, tistim, ki že pridelujejo zelenjavo, in tistim, ki bi želeli konvencionalno pridelavo nadgraditi z ekološko pridelavo ter se usposobiti za pridelavo in trženje.
Vse delavnice so brezplačne in se bodo izvajale preko aplikacije Microsoft Teams!
1. delavnica: Osnovni pogoji za pridelavo zelenjave in krompirja
Predstavitev osnovnih pogojev, pomena analiz, pravilnega gnojenja, namakanja, varstva rastlin ter tega, kako pravilno gnojiti glede na posamezne vrste vrtnin in krompirja. Zadnja ura bo namenjena posebnim zahtevam za ekološko pridelavo zelenjave in krompirja.
Ponedeljek, 10. 1. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja: 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
2. delavnica: Pridelava krompirja in možnosti ekološke pridelave krompirja
Predstavitev vsebin, ki jih mora začetnik ali že izkušeni pridelovalec vedeti o krompirju, zadnja ura pa bo posvečena ekološki pridelavi krompirja.
Ponedeljek, 17. 1. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja: 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
3. delavnica: Pomen pridelave stročnice, tehnologija pridelave in ekološka pridelava stročnic. Pridelava plodovk in ekološka pridelava plodovk.
Nove možnosti v pridelavi stročnic, pridelava stročnic prek sadik, načini razmnoževanja rastlin, vzgoja in oskrba sadik v vrtnarstvu.
Ponedeljek, 24. 1. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja: 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
4. delavnica: Pridelava kapusnic in ekološka pridelava kapusnic
Kapusnice spadajo med stare slovenske vrtnine, dokaj težke tudi za ekološko pridelavo. V delavnicah bomo spoznali, da je tudi ekološka pridelava možna.
Torek, 1. 2. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
5. delavnica: Možnosti in priložnosti pridelave ostalih, manj znanih vrtnin, ki so zanimive tržne vrtnine, z ekološko pridelavo.
Poudarek bo na pridelavi špargljev in hrena, a dotaknili se bomo še nekaterih drugih zanimivih tržnih možnosti, kot je pridelava mikrozelenjave.
Ponedeljek, 7. 2. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja: 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
6. delavnica: Predelava – kisanje zelja in kisle repe; možnosti predelave krompirja, priprava za trg. Registracija in pogoji za dopolnilne dejavnosti na poljedelski ali zelenjadarski kmetiji.
Torek, 15. 2. 2022, od 9.00 do 12.30.
Čas trajanja: 4 šolske ure, vmes polurni odmor.
Delavnice bo izvajala Miša Pušenjak, svetovalka, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline iz KGZ Maribor. Pri nekaterih vsebinah ji bo pomagala tudi Martina Gomzi, terenska kmetijska svetovalka, svetovalka za dopolnilne dejavnosti in kmečko družino.
Delavnice so zasnovane tako, da bodo vsebine pokrile večino znanja, ki se zahteva v katalogu znanj za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).
Zainteresirani vabljeni k sodelovanju na brezplačnih delavnicah za dvig usposobljenosti za pridelavo in trženje zelenjave.
Prijave zbiramo na elektronskem naslovu info@lasovtar.si do četrtka, 6. 1. 2022, dostop do delavnic bo posredovan naknadno.